
Glutenska hipersenzitivnost
Osetljivost na gluten je stanje koje se u mnogim zemljama širom sveta prepoznaje kao sve značajniji zdravstveni problem i uzrok gojaznosti. Smatra se da zbog "alergije na gluten" dolazi do oštećenja sluzokože tankog creva i prekomernog lučenja hormona kortizola i leptina koji zajedno različitim mehanizmima dovode do pojačavanja apetita.
To takođe dovodi do prekomernog razmnožavanja loših bakterija u donjem delu creva, gde iste bakterije pokušavaju razložiti nesvarene čestice hrane i proizvode gas. Višak gasa u crevima izaziva nadimanje i debljanje a uporedo sa nadimanjem, mnogi pojedinci dobijaju zatvor, što takođe doprinosi porastu težine.
Ono što je bitno znati jeste da dijeta bez glutena koja isključuje hranu poput pšenice, raži, ječma i prerađenog hleba na bazi pšenice, testenine i žitarice dovodi do smanjenja viška telesne težine.
Zato ako imate višak težine i nešto od ovih simptoma i tegoba: bolove u stomaku, proliv ili zatvor, mučninu, nadimanje, gorušicu, afte, depresiju, uznemirenost, malokrvnost, česte glavobolje, osipe, hroničan umor, bol u zglobovima i mišićima, trnjenje nogu ili ruku i neurološke smetnje bilo koje vrste, možda ste pravi kandidat za dijetu bez glutena.
Verovatnoća je veća ako se simptomi gube nakon dijete bez glutena. Pokazano je da nakon što pojedinci sa intolerancijom na gluten započnu strogu dijetu bez glutena, i izbace brzu hranu iz jelovnika, osećaju olakšanje simptoma i počinju da gube kilograme.
Možda je pravo vreme da smanjiš unos pomenutih žitarica i počneš da gubiš kilograme.
JAMOGU tim